Запорізький обласний краєзнавчий музей

Музей засновано у 1921 р. відомим краєзнавцем, археологом, етнографом Я. П. Новицьким. Основу тогочасної музейної колекції склали знахідки, зібрані ним під час археологічних та етнографічних розвідок, документи з місцевих архівів тощо. У 1939 р. музею надано статус обласного. У 1977 р. музею передано пам’ятку архітектури — будівлю колишньої Олександрівської земської управи (1913 – 1915 рр.).

 

Сьогодні колекція музею нараховує близько 110 тисяч музейних предметів.

 

Археологічна колекція в Запоріжжі — одна з найбільших серед обласних музеїв України. Особливий інтерес представляють унікальні пам'ятки доби бронзи та скіфського часу,періодів черняхівської культури і середньовіччяУ залах стародавньої історії краю експонується понад 4 300 оригінальних старожитностей.

 

У залах, присвячених історії запорозького козацтва та історії краю у XVI – XVIII ст. представлені такі козацькі реліквії як клейноди, холодна та вогнепальна зброя, корабельні гармати та якорі, побутові речі запорожців, монети, документи XVIII ст.

 

Багатонаціональна культура Запорізького краю останньої чверті XVIII – першої половини XIX ст. відображена у залах «Заселення Запорізького краю». Тут можна побачити одяг, прикраси, реманент та інші речі українців, росіян, греків, духоборів, менонітів, євреїв, поляків, болгар, албанців тощо. Вогнепальна та холодна зброя XVIII – XIX ст. представлена у вітринах, присвячених будівництву Дніпровської лінії украплень, Вітчизняній війні 1812 р. та Кримській війні.

 

Виставка «Меблі ХІХ – початку ХХ ст.» дає уявлення про побут мешканців повітового містечка Олександрівська.

 

В 2016 р. в музеї відкрито новий зал «Запоріжжя на зламі імперій», що розповідає про надзвичайно складний та драматичний період в історії України в 1914 – 1921 рр. – Першу світову війну, революцію, визвольні змагання українського народу та історію махновського руху. Серед експонатів — махновська тачанка, зброя, одяг, місцеві газети, фотографії, копії документів.

 

Історія будівництва першої вітчизняної гідроелектростанції — Дніпрогесу розкривається в залі «Дніпрогес: підкорення стихії». Серед інших, тут представлені унікальні меморіальні комплекси керівників Дніпробуду: автора проекту інженера І. Алєксандрова, начальника Дніпробуду О. Вінтера, головного інженера Б. Вєдєнєєва.

 

Про історію Запорізького краю напередодні та під час ІІ Світової війни можна дізнатися в залах «Край напередодні та під час ІІ Світової війни». 

 

Зали відділу природи приваблюють численними експонатами флори і фауни степу, лісу та Азовського моря. Особливої неповторності надають експозиціям високохудожні діорами: «Цілинний степ», «Кам'яні могили», «Коса Обитічна», «Старобердянське лісництво».

Сучасна музейна експозиція, створення якої ще триває, розміщена в 15-ти залах відділів природи, археології та історії й 6-ти залах стаціонарних виставок. У виставкових залах музею постійно діють пересувні виставки провідних музеїв України, Росії та інших країн.

Візит

Адреса

69063, м. Запоріжжя, вул. Троїцька, 29

 

Зупинка транспорту

«Драмтеатр», «Вулиця Троїцька», «Площа Свободи»

 

Телефони

(061) 764-39-12

life: 093-368-21-80

МТС: 099-073-84-10

 

Графік роботи

з 9.00 до 18.00

без перерви

 

Вихідні

неділя, понеділок

 

Сайт

www.zokm.jimdo.com

 

Афіша